Vitamina D este si un hormon. Ea se si sintetizeaza in piele, din colesterol, sub actiunea razelor ultraviolete tip B (cele cu lungime de unda de circa 300 nm, UVB). Apoi este activata in ficat si rinichi.
Se cunoaste demult importanta vitaminei D pentru sistemul osteo – articular. Am aflat relativ recent despre importanta acesteia si pentru sistemul imun.
Determinarea nivelului seric al vitaminei D pe scara din ce in ce mai larga a permis evidentierea unui deficit la circa jumatate din populatie.
Cantitatea de vitamina D din organism depinde de aport si de expunerea la soare.
In Romania avem doar cinci luni pe an soare cu UVB, intre mai si septembrie. La aceasta se adauga evitarea expunerii la soare si schimbarea stilului de viata, care presupune mai multe activitati inauntru. Acestea, precum si scaderea sintezei de vitamina D cu varsta, ar putea sa fie principalele premize pentru procentul atat de mare de persoane cu deficit de vitamina D.
In urma analizarii a circa 250 de probe, am constatat ca aproximativ doua treimi dintre pacienti aveau valori considerate sub nivelul optim (30ng/ml), iar 10% chiar sub 10 ng/ml. Compensarea deficitului de vitamina D prin aport a condus la diverse ameliorari la majoritatea pacientilor, costurile tratamentului fiind reduse.
Recunoasterea acestui deficit ar putea, cu costuri mici, sa amelioreze conditia biologica a persoanelor respective si foarte probabil sa previna posibile probleme de sanatate ulterioare.
Din punct de vedere al afectiunilor oftalmologice, este foarte probabil ca vitamina D, prin efectul antiproliferativ, sa ajute in cazurile in care este utila folosirea substantelor care blocheaza factorul de crestere al endoteliului vascular, respectiv degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatia diabetica sau ocluziile vasculare retiniene.
Doctor FLORIAN BALTA
Medic primar, chirurgie vitreo-retiniana
Conferentiar UMF Carol Davila
Doctor in stiinte medicale
Clinica Retina